Däck

Det kan vara svårt att hitta info om däck och att välja däck, särskilt om man är nybörjare. Detta är tänkt som ett steg på vägen för att testa vad som funkar.

 

Storlek på däck

Beteckningen är t.ex. 180/55/17 där 180 är bredden, 55 höjden och 17 är storleken på fälgen. 600cc rekommenderas ha 180 eller 190 i bredd medan 1000cc kör på 190 – 205. Höjden kan variera lite. Ju högre däcket är desto kvickare blir det när man lägger ner cykeln och styr in kurvan.

 

Däcktryck

Var noga med däcktrycket, kolla däcktillverkarens anvisningar. När däcken når sin arbetstemperatur stiger trycket, så om du ska ha 2,0 i varmtryck så kanske du får fylla 1,8 i kalltryck. Kolla trycket när däcket är varmt och för att se att du är rätt ute, för det är varmtrycket som räknas. Slarv med däcktrycket kan resultera i krasch.

 

Däckguiden

Vad ska man köra på för däck? Denna eviga fråga.. Många är de däcktrådar man kan finna på nätet. Det många som skriver saker om däcket som de själva tycker stämmer. Men det är bara en sak som stämmer, nämligen att man måste prova sig fram själv. Sen finns det såklart riktlinjer och vissa fakta som ändå känns hyfsat generella.

Det finns en person som vet väldigt mycket om däck och som vi i podden litar på. Han heter Anders ”Petjo” Lilja och driver raceteamet Claessons Motor Bromölla. När vi ville göra ett däckavsnitt kändes det självklart att fråga Petjo om han ville ställa upp, vilket han gick med på.

https://roadracingpodden.com/2017/07/09/6-dackavsnittet-anders-petjo-lilja/

All info här i däckguiden har vi fått från däcktillverkarna eller från förare som vi litar på. Om det är våra egna åsikter så skriver vi det.

Om vi tar det från början..

 

Steg 1 – Sportiga gatdäck eller trackdaydäck

Du vill köra bana men har en trafikregistrerad hoj och behöver köra i trafik med däcket också. Du behöver fråga dig om du vill ha ett sportigt gatdäck eller ett ”trackdaydäck”. Ett sportigt gatdäck håller längre, har ok våtegenskaper, det funkar även när det är kallt, men blir samtidigt lätt överhettat vid bankörning. Ett trackdaydäck har bättre grepp, kortare livslängd och sämre våtegenskaper. 

Sportiga gatdäck

Bridgestone RS10, Dunlop Sportsmart TT, Metzeler M7RR, Michelin Power RS, Pirelli Rosso 3 (däcktryck gällande gatdäck står alltid i manualen till motorcykeln, vid bankörning med gatdäck kan man prova att sänka trycket något).

När ska man byta från sportigt gatdäck till trackdaydäck? Ganska snart! Det är stor skillnad.

Oscars erfarenheter: Jag började att åka på Michelin Road 4, mest för att jag inte kunde så mycket om däck och körde på det som satt på hojen. Ganska snabbt ville jag ha ett mjukare och lite kletigare däck och köpte ett par extra fälgar och monterade Pirelli Supercorsa SP. Känslan blev att jag satt mer i asfalten än åkte ovanpå den och fick mycket bättre förtroende vid gaspådrag ur kurvorna. Road 4 är ju visserligen ett ”åka-till-jobbet-däck” snarare än sportigt gatdäck så steget var stort. Road 4 hade jag kvar som regndäck. Med ett par extra fälgar kan man snabbt byta mellan däck för torrt och blött vilket är bra. Men, gatdäck håller mycket längre så om man känner att man har tillräckligt bra grepp sett till den hastighet man håller så tjänar man på att fortsätta köra på sportigt gatdäck och de däck som nämnts ovan har mycket bättre prestanda på bana än Road 4.

Har man bestämt sig för att testa trackdaydäck så kan det vara läge att skaffa däckvärmare. De flesta trackdaydäck funkar utan värmare men det är bra att köra med värmare av flera anledningar; dels för att det går att köra fort från början när man kör ut från banan – man kan direkt komma in i sin körning istället för att åka och hålla igen lite i två varv tills däcken är varma, dels är det skonsammare för däcken att utsätta dem för endast en värmecykel dvs. hela dagen, istället för att de ska bli kalla mellan varje pass vilket sliter mer på däcken. Ca 2500 och uppåt brukar man få betala för ett par kvalitetsvärmare. Obs! Dra ur kontakten till värmarna innan du åker ut på banan, annars smälter de ihop om de får kontakt med varandra (läropengar..). Trackdaydäcken finns bara i en gummiblandning, förutom Dunlop som har medium och endurance.

Inom parantes är däcktryck angivet, varmtryck. Mät lufttrycket igen direkt efter passet för att se att det håller samma värde. Angivet lufttryck gäller på bana, i trafiken gäller ofta det som står i fordonets manual.

Mönstrade trackdaydäck

Bridgestone S22 (Bridgestone anger endast kalltryck på S22, fram 2.3 bak 1.8 för 180 och 190 och 1.9 för 200)

Dunlop GP Racer D212 (finns i Medium och Endurance där Endurance håller längre, bättre vid grov asfalt men har sämre grepp, fram 2.30-2.40 bak 1.35-1.45)

Metzeler Racetec RR K3 (fram 2.1-2.4 bak 1.7-1.9)

Michelin Power Cup Evo (För Evo-däcken anger Michelin kalltryck fram 2.1 bak 1.5 varmtryck fram 2.4-2.5 bak 1.6-1.7)

Pirelli Supercorsa SP (Numera vill Pirelli inte ge andra riktlinjer än enligt motorcykelns manual men på de äldre versionerna av Supercorsa SP rekommenderade de 2.3 fram och 1.9 bak att utgå ifrån, vilket även tester av Sportbiketrackgear.com konfirmerar)

 

Omönstrade trackdaydäck (ej gatlegala)

Däcktryck samma som ovan då däcken är väldigt lika, förutom Pirelli.

Bridgestone har inget som passar in i denna kategori.

Dunlop GP Racer Slick D212

Metzeler Racetec Compk Slick

Michelin Power Slick Evo

Pirelli Superbike SC3 (fram 1.8-2.0 bak 1.7-1.9)

 

Steg 2 – Racedäck

Kommer man upp i hastighet att trackdaydäcken inte räcker till så är det bara att gå på rena racedäck. Racedäck är optimerade för en högre arbetstemperatur och ju högre hastighet man har runt banan desto högre temperatur håller man i däcken. Om man inte har tillräckligt hög hastighet så kommer temperaturen att sjunka och prestanda från däcken minskar. Vad är tillräcklig hastighet? Svårt att säga exakt men om man åker i ”snabba gruppen” på en bandag eller lika fort som licensförarna så borde man ha en fördel av att köra på racedäck. ”Skurna slicks”/mönstrade racedäck är lättare att hålla värmen i än rena slicks så man skulle kunna börja där innan man går över till slicks.

Oscars erfarenheter: Kör 1.15 runt Gelleråsen och till det funkar det fint med t.ex. Michelins mönstrade trackdaydäck Power Cup Evo. Här måste man prova sig fram själv! Bara för att något funkar för en person behöver det inte funka för en annan.

Man kan mäta temperaturen i däcken med en ir-mätare, finns på Biltema. Värmare ska värma upp däcken till 80 grader, eller 90 enligt instruktioner från Michelin ang deras Performance-däck. När man kommit in efter passet ska däcken gärna hålla samma temp som när man tog av värmarna. Om de är kallare kanske man inte kör tillräckligt snabbt för att hålla värmen i däcken.

När vi pratar om grader då olika gummiblandningar fungerar bäst så menar vi grader i asfalten.

 

Racedäck Mönstrade

Bridgestone R11

Fram (för storlek 120 gäller 2.15-2.35, för 110 2.0-2-2) Soft funkar bäst i kalla temperaturer och medium när det är lite varmare. 

Bak (för storlek 140 och 150 1.9-2.2, för 160 1.9-2.1, för 180 gäller 1.75-1.95, för 190 1.7-1.9 och för 200 1.6-1.8) Soft funkar bäst i kalla temperaturer och medium när det är lite varmare. Storlek 180 finns bara i medium. Bridgestone rekommenderar 190 till de som kör 600cc sporthoj och 180 till de som kör ex. KTM 690/790.

 

Dunlop 213GP Pro

Fram (2.20) MS1 när det är kallt ute upp till 15 grader, MS2 passar när det är lite kallare men funkar upp till 25 grader, MS3 är optimalt i varma förhållanden men funkar även från 15 grader.

Bak (1.40) MS0 passar i varma förhållanden från 25 grader och uppåt, MS2 funkar från kalla förhållanden till så varmt som 25 grader, MS3 passar bäst i kalla förhållanden, MS4 passar också i kalla förhållanden men har ett större fönster än MS3 och passar även bra till Real Roadracing typ Isle of Man.

 

Metzeler Racetec RR

Fram (2.1-2.4) K1 klarar kalla temperaturer har bäst grepp och känsla i kurvor. K2 är bättre i varmt och har högre stabilitet i inbromsningar. K3 är endurance, håller längst och funkar i alla temperaturer.

Bak (1.7-1.9) Baseras på underlaget, om asfalten är slät eller grov och på asfaltens temperatur där gränsen går vid 25-30 grader. K1 vid slät asfalt och varmare förhållanden, K2 vid grov asfalt och kallare förhållanden. K3 är endurance, håller längst och funkar i alla temperaturer.

 

Michelin Power Performance Cup

Fram (2.4-2.6) Det finns soft och medium. Soft när det är lite kallare, medium när det är lite varmare. Medium är det som funkar bäst fram enligt de som kör på däcket i Sverige. Det svarar bättre, bättre stabilitet, lite styvare. 

Bak (1.6-1.8) Det finns soft och medium. Soft passar bäst i lite kallare temperatur och har visat sig vara det som funkar bäst i Sverige. Medium funkar bäst i varmare temperaturer (ca över 30 grader) och har bättre grepp än soft om du kan få upp och hålla temperaturen i dem.

 

Pirelli Supercorsa SC

Fram (2.1-2.4) SC1 har bättre känsla och grepp i kurvor medan SC2 är stabilare och passar bättre vid ”start-stopp banor” med många hårda inbromsningar. SC2 håller något längre.

Bak (1.7-1.9) SC1 har ganska brett temperaturregister och har bra grepp men håller inte så länge. SC2 har sämre grepp men håller längre, passar lite bättre om det är kallt ute och om asfalten är grov. Är det riktigt varmt och asfalten är slät kan man prova SC0. Efter att har gått runt i depån och kollat vem som kör på vilka däck kan man konstatera att de snabba förarna i SST600 kör endast SC1 om de kör på Pirelli så det kan vara så att om man är riktigt snabb så kan man hålla en tillräcklig värme i SC1 däcken och de kan fungera optimalt trots att det är lite kallt ute.

 

Racedäck Slicks

Bridgestone V02

Fram (2.15-2.35) Det finns soft och medium. Soft passar bäst i lite kallare temperatur och medium i varmare.

Bak (för storlek 190 gäller 1.7-1.9 och för 200 1.6-1.8) Det finns soft och medium. Soft passar bäst i lite kallare temperatur och medium i varmare. Det finns även en gummiblandning som heter Dualcompound V02LC3 som funkar i alla temperaturer, passar bra på endurance och håller länge.

 

Dunlop KR106 (fram) och KR108 (bak)

Fram (2.40) MS2 när det är lite kallare, MS3 när det är mittemellan, typ 15-25 grader och MS4 när det är varmt. MS4 är det däck med störst fönster och funkar från ca 20 grader och uppåt.

Bak (1.40) Det skiljer sig lite i gummiblandningarna mellan 195 och 205 i bredd. 195: MS0 när det är varmt mellan 20-30 grader, MS2 mellan 15 och 25 grader, MS3 när det är över 30 grader, MS4 när det är kallt upp till 15-20 grader. MS5 funkar endast i endurance i riktigt varma förhållanden. 205: MS0 vid varma förhållanden 25 grader och uppåt, MS1 när det är ganska varmt 15-20 till 25 grader, MS2 när det är lite kallare 15 till 20-25 grader, MS3 funkar endast i endurance i ganska varma förhållanden 20-25 till 30 grader, MS4 funkar i kalla förhållanden upp till 15 grader, MS5 funkar endast i endurance i riktigt varma förhållanden.

 

Metzeler Racetec RR Slick

Fram (2.1-2.4) K1 i kalla temperaturer samt har bäst grepp och känsla i kurvor. K2 är bättre i varmt och har högre stabilitet i inbromsningar. K3 är endurance, håller längst och funkar i alla temperaturer.

Bak (1.7-1.9) Baseras på underlaget, om asfalten är slät eller grov och på asfaltens temperatur där gränsen går vid 25-30 grader. K1 vid slät asfalt och varmare förhållanden, K2 vid grov asfalt och kallare förhållanden. K3 är endurance, håller längst och funkar i alla temperaturer.

 

Michelin Power Performance Slick

Fram (2.4-2.6) Det finns soft och medium. Soft när det är lite kallare, medium när det är lite varmare. Medium är det som funkar bäst enligt de som kör på däcket i Sverige. Det svarar bättre, bättre stabilitet, lite styvare. 

Bak (1.6-1.8) Det finns soft, medium/soft, medium, medium/hard och hard. Soft passar bäst i lite kallare temperatur och har visat sig vara det som funkar bäst i Sverige. Medium funkar bäst i varmare temperaturer (ca över 30 grader) och har bättre grepp än soft om du kan få upp och hålla temperaturen i dem. Hard är ej aktuellt i Sverige, enligt Michelin. Det finns även ”24” som är ett endurancedäck.

 

Pirelli Superbike

Fram (120/70 2.2-2.5, 100/70 1.8-2.0) SC1 har bättre känsla och grepp i kurvor medan SC2 är stabilare och passar bättre vid ”start-stopp banor” med många hårda inbromsningar. SC2 har något sämre grepp men håller å andra sidan lite längre. SC3 har ett brett register, håller längre men har sämre grepp.

Bak (1.7-1.9) SC1 har ganska brett temperaturregister och har bra grepp men håller inte så länge. SC2 har sämre grepp men håller längre, passar lite bättre om det är kallt ute och om asfalten är grov. Är det riktigt varmt och asfalten är slät kan man prova SC0. Jämfört med Supercorsa så har SC1 Slick ett mindre fönster där det fungerar optimalt, även hållbarheten är sämre. SC2 Slick har bättre grepp än SC2 Supercorsa, hållbarheten är också lite sämre och fönstret där det fungerar optimalt är mindre. SC2 funkar när det är lagom varmt – lagom kallt, slår det till och blir väldigt kallt kan ett SC3 fungera, som håller länge men å andra sidan har sämre grepp. SC0 Slick skiljer sig inte mycket från SC0 Supercorsa.

 

Regndäck

Det är väldigt kul att köra med regndäck och uppleva hur överraskande bra grepp man har. Vi kan starkt rekommendera att skaffa extrafälgar med monterade regndäck så man snabbt kan byta och fortsätta utnyttja sin bandag fastän det regnar.

 

Däckslitage

Det är inte lätt att förstå varför ett däck slits på fel sätt. Ett däck ska slitas helt jämt och inte få några konstiga mönster. Vi har hittat en guide på nätet som kanske kan säga något.

https://lifeatlean.com/motorcycle-tyre-wear-guide/

Man kan även ta hjälp av den mest erfarne person man känner eller har man har kontakt med något representant från en fjädringstillverkare t.ex. Öhlins eller K-tech.

 

Fjädring och dämpare

Fjädringen på cykeln är starkt relaterat till däck och däckslitage. Däck och fjädring jobbar tillsammans och stämmer inte det ena kan det få konsekvenser för det andra. Fjädringen är även viktig för geometrin på cykeln som avgör hur du sitter och var din vikt hamnar. Man bör se över så fjädring fram och dämpare bak passar ens vikt och körsätt. Detta med fjädringen är inte sjävklart att ha koll på när man börjar åka. Man kanske köper en begagnad hoj av någon som är mycket större än en själv som ställt in den åt sig, sånt måste man åtgärda. 

För att gå till botten med detta besökte vi Joakim Jansson som säljer och servar K-tech. Joakim förklarar ett och annat för oss och det går att se här:

https://roadracingpodden.com/2018/02/03/9-damparavsnittet/

Slarv med inställningarna kan resultera i krasch. Som Jocke förklarat finns det tre saker att göra: 1) Justera förspänning och se till att fjädern som sitter i är lagom hård för din vikt, väger man ca 70-80 kilo kan man oftast ha den som sitter i original (brukar vara 0.95) men om man är stor och tung behöver man kanske byta till en hårdare fjäder, 2) upptag (compression) dvs. hur mycket fjädern ska dra ihop sig under tryck, 3) retur (rebound) dvs. hur snabbt den ska expandera igen. Om man inte klarar av att göra detta själv (kan finnas info i instruktionsboken) så är det värt att ta hjälp av någon.

 

Byta däck

Man kan absolut kränga däck själv om man har ett däckkrängningsverktyg, däckjärn, däckpasta, fälgskydd, ventilverktyg, men man borde ha någon som visar hur man gör. Det finns en hel del på youtube att titta igenom. Sen ska man balansera hjulet och för det behöver man en axel som man kan sätta hjulet på och lite små fälgvikter. Om man inte är så van att lägga om däck så kan det kännas värt att ta med sig hjulet till en däckverkstad eller däckservice på banan och låta dem byta och balansera för 2-300 spänn per däck.