Bankörning

Det här är tänkt som en guide för dig som är nybörjare inom road racing. Om du har kört en del på bana är detta förmodligen inga nyheter för dig. När jag började köra hade jag noll koll kokosboll. Man brukar prata om läropengar. Roadracing är dyrt som det är redan utan att man måste dra på sig läropengar. Att hjälpa folk med information som gör det lättare och billigare att köra på bana är en stark drivkraft till att vi gör podden. Här på hemsidan försöker vi se till att mycket matnyttig info går att hitta. Denna flik, men även ”Däck” och ”Banor” är flikar där vi försökt sammanställa info.

 

Börja köra

Ett bra tips om man inte testat på att köra bana tidigare är att anmäla sig till SMC:s prova på-dagar på Arlanda om man bor i stockholmstrakten, köra på SMC:s knix-körningar som sker på go-kart banor runt om i landet, eller anmäla sig direkt till en storbanekurs. Att köra knix på go-kart banor är jättekul och lärorikt och mycket billigare än storbanekurs. Även på knix-körningarna får man tips och körteknik-övningar som man kan träna på och sedan ta med sig till stora banorna.

http://www.svmc.se/school

SMC är absolut inte enda sättet och kanske inte heller det bästa sättet om man direkt vet att man vill jaga tider, i och med att SMCs kurser är ”trafiksäkerhetskurser”.

Våra favorittrackdays görs av Filip Backlund. Det finns hastighetsgrupper för alla och  instruktörerna är väldigt seriösa, utan att komma med pekpinnar.

Vill man gå direkt på att ta licens och börja träna med motorklubbarna så kan man göra det också men den ”långsamma” gruppen på RR-träningarna går bra mycket fortare än den långsamma gruppen på trackdays, så man bör ha lite fart i cykeln innan man kliver in på en RR-träning. Licens tar man via motorklubbarna. Linköping och Anderstorp vet vi anordnar kurs. Även SMC ger licenskurs men ett krav för att få gå licenskurs hos SMC är att man måste ta sig igenom steg 1-4 av deras trafiksäkerhetskurser först. Även privatpersoner kan ta tag i en licenskurs som t.ex. Håkan Stensby brukar hålla kurser varje år. För att träna på licensträning måste du ha en hoj som är preppad enligt tävlingsreglementet. Mer om att allt som gäller licens finns att läsa hos Svemo. På trackdays får du köra med vilken cykel du vill men allt på cykeln ska fungera och vara säkert och hojarna besiktas inför varje körning.

 

Försäkringar

Om du har en trafikhoj så gäller försäkringen för hojen på SMC-kurser men inte säkert att den gäller på körning med privata bandagsarrangörer, kolla upp detta med ditt bolag. Vad gäller försäkringar för dig själv så har TryggHansa en olycksfallsförsäkring som heter TryggVuxen som har bäst skydd efter att vi har ringt runt och jämfört. De ersätter skador på dig själv och på din skyddsutrustning.

 

Vad ska man ha för hoj?

Spelar mindre roll, men risken att man går omkull är nog större i början och då är en billigare och äldre hoj att rekommendera. Kanske att det är bra att börja med en 600cc där kraften är lite lättare och däckslitaget lite mindre än 1000cc.

 

Ta sig till banan

Om man ska åka på stora banorna som ligger en bit bort så är det riktigt skönt att sätta hojen på ett släp. I början körde jag (Oscar) hojen mellan Stockholm och Karlskoga med fullpackad ryggsäck men det blir riktigt jobbigt. Det är mycket värt att kunna fylla bilen med grejer och slippa köra hoj hem eftersom man är helt slut från bankörningen. Vill man fortsätta att åka på bana så är det värt med en racebuss/skåpbil som man kan lasta in hojen i och även sova i för att få ner kostnaderna. Lastutrymmet i en racebuss bör vara i alla fall 2.20 m långt för att få plats med en sporthoj. Det går med mindre men då får man vinkelslipa lite i bakdörren som Jesper har gjort. Jespers lilla Fiat gjorde ett bra jobb. Om ni ska till Gelleråsen och behöver boende så kan vi tipsa om ett lite flummigt men bra och mycket prisvärt (ca 200 kr) vandrarhem som heter Boda Borg som ligger i Karlskoga nära OK-macken. Man kan välja rum efter olika teman. Vi kan rekommendera ”rymden” och ”motorsport”. Det är lägenheter med kök och badrum.

 

Bli snabbare

Jesper säger att vi ska vara försiktiga med att ge körtips, att vi ska överlåta det till instruktörer och folk som håller på med sånt, och det har han väldigt rätt i. Inom den här svängen är det många som vill ge körtips – du ska göra si, gör så, gasa mer, bromsa senare, växla, växla inte. Kanske att vi ska hålla oss utanför det, fastän vi känner oss lockade att försöka få nybörjare att undvika krascher. Vad vi kan göra är att råda er till att söka egen kunskap via t.ex:

Instruktörer på bandagar. Vi kan varmt rekommendera Filip Backlunds trackdays.

Kurser med SMC.

Keith Codes böcker ”Twist of the wrist” finns på Amazon.

Boken ”Performance riding techniques” av Andy Ibbott finns på Amazon.

Gratis e-boken ”Attack the track” från http://www.lifeatlean.com

Vi kan också råda er till att lyssna på våra podcastavsnitt där vi alltid ställer frågan ”Hur blir man snabb?” till roadracingförare vi intervjuar.